Uiterlijke kenmerken

De lengte van een volwassen zeearend bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden.

Vanwege de grote spanwijdte wordt de zeearend ook wel de vliegende deur genoemd. Buiten zijn enorme spanwijdte vallen zijn grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet.

Voedsel

Het voedsel van de zeearend bestaat uit vis, (water)vogels, kleine zoogdieren en aas. Soms stelen ze voedsel van andere roofvogels.

Bestand:Zeearend op gans als prooi-4961963.webm

Een zeearend eet van een gevangen gans

Vijanden

Zeearenden hebben eigenlijk geen vijanden, alleen de mens kan eventueel een vijand zijn. Eieren en kuikens lopen echter het risico door roofvogels of -dieren te worden buitgemaakt.

Voortplanting

Zeearenden zijn sociaal levende dieren zonder territorium. Ze kunnen rustig naast elkaar broeden. Eieren leggen ze in hoge nesten, meestal in bomen bij moerasgebieden of op een steile rotswand langs kustgebieden. Het legsel bestaat meestal uit twee of drie witte eieren.

Bestand:Zittende en vliegende zeearenden van verschillende leeftijden-4961975.webm

Zeearenden van verschillende leeftijden

Verspreiding

Oorspronkelijk kwam de zeearend in geheel Europa voor, maar vooral in Midden- en Zuid-Europa is de soort verdwenen. Wel nemen de laatste jaren de aantallen weer toe. De zeearend komt ook voor in een band over Rusland naar Azië, waar hij van de Golf van Anadyr tot het noordoosten van China leeft.