Wintertaling | Anas crecca | Zwemeend

De wintertaling (Anas crecca) is een vogel uit de familie van Anatidae (zwanen, ganzen, grondel- en zwemeenden). Deze eend komt voor in een groot deel van Europa en Azië.

Zwerf- en trekvogel, doortrekker en wintergast.

Foto Nikon P900 Vlaardingen Broekpolder, P1000 maart 2021 Vogelvallei Maasvlakte

Bekijk hier het filmpje

Een volwassen wintertaling is ca. 35 cm groot en 350 gram zwaar. Het is daarmee de kleinste grondeleend die in Euopa voorkomt. Deze eend wordt ook wel de Euraziatische wintertaling genoemd omdat in Amerika een sterk gelijkende soort voorkomt, de Amerikaanse wintertaling  (Anas carolinensis) die vroeger als een ondersoort gezien werd.
Het mannetje van de wintertaling is overwegend grijs en heeft een kastanjebruine kop met daarop rond het oog een glanzende groene vlek, omzoomd door dunne gele lijntjes. Andere opvallende kenmerken zijn een horizontale witte streep op beide flanken en een helder, okergele vlek op de anaalstreek. Vrouwtjes zijn bruin, met uitzondering van een kleine groene spiegel (achterkant van de vleugel), een kenmerk dat beide seksen hebben en waardoor zij zich onderscheidt van het vrouwtje van de zomertaling.

Het voedsel bestaat uit kleine diertjes en plantaardig afval. 

Het nest is verstopt op de grond en altijd in de buurt van water. Legtijd april tot juni. 8 tot 11 eieren die gelig-grijs zijn tot lichtgroen (45 x 33mm).  Het wintertaling vrouwtje broedt 21-23 dagen.