Winterkoning -1- Bekijk hier de gedetailleerd informatie

De winterkoning of vaak winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) is de enige Europese winterkoningsoort. Omdat hij zo klein en licht is wordt hij in de volksmond ook wel ‘klein jantje’ genoemd.

Bekijk hier een fimpje

Description

Winterkoning

Kenmerken van een winterkoning

Het winterkoninkje is een heel klein gedrongen, zandbruin fijn gestreept vogeltje van bijna tien centimeter met een opvallend opwippend staartje. 

Leefwijze van een winterkoninkje

Voedsel

Winterkoninkjes eten voornamelijk insecten en spinnen.

Voortplanting 

Winterkoninkjes kunnen tot drie nesten per jaar hebben, met ieder vijf à acht jongen. Deze nesten worden in het voorjaar door het mannetje gemaakt, in heggen, struiken en takkenbossen op een hoogte van ongeveer een meter boven de grond. De nesten worden meestal bekleed met mos en veertjes. Hij maakt er meestal meerderen in zijn territorium. Het vrouwtje van het winterkoninkje kiest dan een van de nesten uit. Broedtijd april-juli.

Zang

Winterkoninkjes kunnen prachtig zingen, de zang is helder, met vibrerende scherpe trillers.

Verspreiding en leefgebied 

Hij behoort tot een familie waarvan alle andere soorten uitsluitend in Amerika voorkomen. De (gewone) winterkoning komt voor in grote delen van Noord-Amerika en verder in Europa (inclusief IJsland), Azië en Noord-Afrika. Binnen dit gebied worden 29 ondersoorten onderscheiden. In 2020 werd voorgesteld de taxa Troglodytes/Nannus (troglodytes) kabylorum en juniperi als soorten af te splitsen.

Meer zangvogels Klik hier