Vogels kijken is bij veel mensen populair en een leuke bezigheid als je buiten bent in de natuur maar ook achter het raam in je eigen tuin of op je balkon. Het wordt nog leuker als je de vogels kunt herkennen. Hierbij is buiten een goede verrekijker een goede vogelgids onontbeerlijk. Hieronder staan vogelgidsen die erg goed zijn of recent verschenen zijn. Je vind per vogelgids informatie over de inhoud, uitleg over het soort vogelgids en, voor zover beschikbaar, een recensie en beoordeling.


ANWB Vogelgids van Europa

In de ANWB Vogelgids van Europa van Lars Svensson e.a.staan alle ruim 770 vogelsoorten die je op ons continent kunt tegenkomen. Kenmerkend is dat van elke soort alle gegevens over habitat, verspreidingsgebied, geluid en voorkomen overzichtelijk op één tekstpagina staan, tegenover de afbeeldingen. Met een praktische opzet en meer dan 4000 gedetailleerde tekeningen in kleur is deze vogelgids de topper voor elke vogelliefhebber. Al jaren de meest verkochte veldgids in de Benelux

De ANWB-gids ‘Welke vogel is dat?’

is al vele jaren de betrouwbare gids voor iedereen die vogels wil leren herkennen. Handig ingedeeld met vele mooi foto’s.

Met de ANWB Vogelgids van Volker Dierschke weet je altijd het antwoord op de vraag Welke vogel is dat? Een ontzettend handige zakgids om de meest voorkomende soorten vogels te determineren. Alle belangrijke kenmerken zijn overzichtelijk in beeld gebracht met heldere foto’s voor een snelle herkenning en duidelijke tekeningen voor de kenmerkende details. Heel geschikt voor gebruik bij excursies, onderweg in Nederland of op vakantie in Europa. Deze gids bevat meer dan 440 Europese vogelsoorten.

De ultieme vogelgids

Het complete overzicht met meer dan 200 vogelsoorten in Nederland en België. Deze complete vogelgids is een must voor elke vogelliefhebber. In dit naslagwerk vindt u alle informatie over de vogelsoorten die in België en Nederland voorkomen als broedvogel, doortrekker of wintergast. De focus ligt daarbij niet alleen op biologische informatie, zoals het balts- en broedgedrag en het specifieke geluid van de vogel, maar ook het verspreidings- en leefgebied, de bestandsdynamiek en de trekbeweging van de vogels komen aan bod. De vogels zijn bovendien netjes gerangschikt volgens de familie waartoe ze behoren. Dankzij de prachtige foto’s en tekeningen kunt u zich meteen een beeld vormen van de vogel die wordt besproken. Aan de hand van recente waarnemingen krijgt u zo een unieke kijk in het leven van de belangrijkste vogelsoorten in de Lage Landen en weet u waar en wanneer u welke soort kunt spotten.

Deze gids, boordevol foto’s van hoge kwaliteit, is een aanwinst voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Het boek is praktisch ingedeeld en gericht op herkenning in het veld. Per soort biedt Alle Vogels van Europa talrijke foto’s en een heldere soortbeschrijving, maar ook beknopte informatie over zang, habitat en verspreiding. Extra handig: pijlen die aangeven op welke kenmerken je moet letten, en vergelijkende foto’s om sterk gelijkende soorten van elkaar te onderscheiden. De meest complete vogelgids van Europa; Beschrijft alle 860 soorten in woord en beeld; Nadruk op onderscheidende kenmerken; Inclusief zeldzame dwaalgasten; Met goede detailfoto’s en verspreidingskaarten. De perfecte veldgids voor amateurs en gevorderden.

Handboek Vogels in Nederland en Belgie

Het meest complete handboek over vogels van Nederland en Belgie. Behandelt zo’n 300 vogelsoorten, alle broedvogels, zomer- en wintergasten en doortrekkers komen aan bod, naast enkele zeldzame, maar regelmatig voorkomende soorten en exoten. Beschrijft van elke soort hoe die te herkennen is en waar hij het beste te zien is.: ca. 300 vogelsoorten zien en herkennen; per soort informatie over herkenning, voorkomen, trek, leefgebied, voortplanting en gevoeligheden; karakteristieke soorten voor belangrijke vogelgebieden en Rode lijst soorten; verspreidingskaarten (dichtheid, aantallen, broedzekerheid en verspreidingsbeeld); bijna 2000 kleurenfoto’s en afbeeldingen van verenkleedvariaties en vliegbeelden; de nieuwste taxonomische naamgeving en volgorde. Vormt samen met de Zakgids Vogels van Nederland en Belgie de ideale partner om alle vogels van Nederland en Belgie te zien en herkennen. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek.