Wanneer is het voeren van vogels begonnen.

Volgens Feeding Wild Birds in Amerika gooide Thoreau halverwege de 19e eeuw oude maïs zijn achterdeur uit bij Walden Pond. Het voeren van vogels werd meer verspreid aan het einde van de jaren tachtig, toen Florence Merriam Webster Birds Through an Opera Glass publiceerde, een van de eerste populaire veldgidsen, en het gebruik van moderne vogelvoeders promootte. Tegen het midden van de jaren 1890 was het voeren van vogels over het grootste deel van Amerika verspreid, maar pas in de jaren tachtig werd het voeren van vogels het hele jaar door algemeen toegepast.

Is het een goede zaak om wilde vogels te voeren?

Er zijn onderzoeken gedaan van hoe vogels profiteren van het voeren – het staat buiten kijf dat ze de winter eerder zullen overleven als ze te eten krijgen. 

vetbollen met insectenSommige vogelsoorten die het moeilijk hebben, vooral in een stedelijke omgeving, profiteren van het voedsel dat ze bij de mensen vinden.

Enkele van de onderzoeken geven aan dat het voeren van vogels de overleving vergroot onder bijzonder zware omstandigheden. Dus bij een koude  winter, wanneer er sneeuw ligt en alles super koud is, profiteren de vogels van het aanbod van extra voer .

Voor de meeste vogels is er geen betrouwbare voedselbron, dus ze zijn gewend om rond te vliegen om voedsel te zoeken, wetende dat ze nooit echt op iets kunnen rekenen. 

Wat is het grootste risico bij het voeren van wilde vogels?

Het grootste probleem is de verspreiding van ziekten. Als een vogel besmet is, en een voederstation bezoekt. dan is dit de ideale manier om de besmetting te verspreiden. We moeten hierin dus zelf de verantwoordelijkheid nemen , en het voederstation dus veel serieuzer nemen om het risico op verspreiding van ziekten te minimaliseren. 

Vogels kunnen ook ziek worden van overgebleven stukjes zaad die beschimmeld zijn geworden of van uitwerpselen die zich hebben opgehoopt op voerplaatsen. Daarom moet u uw voederstation(s) ongeveer om de twee weken schoonmaken, vaker in tijden van intensief gebruik of onder warme en vochtige omstandigheden. Uit onderzoek is gebleken dat het verwijderen van vuil van feeders en ze vervolgens 10 minuten in een verdunde bleekoplossing laten weken, effectiever is in het verwijderen van bacteriën dan het gebruik van alleen water en zeep. Schimmel en vervuild vuil kunnen zich aan voedingstation hechten, dus om ze schoon te maken, moet u ze eerst uit elkaar halen en eventueel zichtbaar vuil verwijderen. Was ze vervolgens met zeep en kokend water. Of laat ze 10 minuten weken in een verdunde bleekoplossing of een uur in een zwakke azijnoplossing en schrob ze vervolgens met een schone borstel af. Grondig spoelen. Of was ze in de afwasmachine op een warme plek. Laat volledig drogen alvorens opnieuw te vullen. 

Beste plek om een voerstation te plaatsen?

Plaats uw voederstation in een rustige omgeving waar ze gemakkelijk te zien en gemakkelijk bij te vullen zijn. Plaats voederstations dicht bij natuurlijke dekking, zoals bomen of struiken, die vogels een toevluchtsoord bieden terwijl ze wachten op hun beurt om te eten.

Selectie van mezenbollen

Voorbeeld strooivoer voor de winter

Herfst en winter

Geef in deze tijd van het jaar regelmatig voedsel en water. Voer bij strenge vorst tweemaal daags als je kunt: ’s morgens en in de vroege namiddag.

Vogels hebben tijdens het koude winterweer energierijk (vetrijk) voedsel nodig om hun vetreserves te behouden om de ijzige nachten te overleven. Gebruik alleen voedsel en restjes van goede kwaliteit.

Pas de hoeveelheid altijd aan de vraag aan en laat nooit opgegeten voedsel zich ophopen rond de feeders. Als je eenmaal een voedingsroutine hebt opgesteld, probeer deze dan niet te veranderen, want de vogels zullen eraan wennen en hun bezoeken aan je tuin dienovereenkomstig timen.

Lente en zomer

Tijdens de zomermaanden hebben vogels eiwitrijk voedsel nodig, vooral tijdens de rui.

Voer in deze tijd van het jaar alleen geselecteerde voedingsmiddelen. Goede hygiëne is van vitaal belang, anders kan voeden meer kwaad dan goed doen.

Als het voedsel dat op uw vogeltafel wordt aangeboden niet geschikt is voor de jonge kuikens, kan het meer kwaad dan goed doen en kan het zelfs dodelijk zijn voor de kuikens omdat ze zich in het voedsel kunnen stikken. Het is voor ons mensen moeilijk om in te schatten wanneer er voedseltekort in het wild optreedt, en daarom is het het beste om geen voedsel uit te zetten dat tijdens het broedseizoen problemen kan veroorzaken. Zet daarom tijdens de lente- of zomermaanden nooit losse pinda’s, droog hard voedsel, grote stukken brood of vetten uit.

Deze voeding omvat:

 • Zwarte zonnebloempitten, havermout met speld, geweekte rozijnen, rozijnen en krenten, milde geraspte kaas, meelwormenmengsels voor insectenetende vogels, goede zaadmengsels zonder losse pinda’s, Premium zaadmengels
 • Zomerzaadmengsels zijn allemaal goede voedingsmiddelen om te bieden. Zachte appels en peren gehalveerd, bananen en druiven zijn ook goed.
 • Sommige mensen gebruiken geweekt honden- of kattenvoer en blikvoer voor huisdieren, maar deze kunnen eksters, kraaien en katten aantrekken.
 • Gebruik op dit moment geen pinda’s, vet en brood, omdat deze schadelijk kunnen zijn als volwassen vogels ze aan hun nestvogels voeren. Als je denkt dat je pinda’s moet blussen, doe dit dan alleen in geschikte mesh-feeders waar geen grote stukjes pinda in kunnen worden genomen, waardoor het verstikkingsrisico voor kuikens wordt verminderd.
 • Zelfgemaakte dikke ballen kunnen bij warm zomerweer zacht en ranzig worden en moeten worden vermeden. Commercieel geproduceerde vetrepen zijn geschikt voor zomervoeding, maar gooi eventuele resten na drie weken weg.
 • Tijdelijk voedseltekort kan op bijna elk moment van het jaar voorkomen, en als dit tijdens het broedseizoen gebeurt, kan extra voedsel op uw vogeltafel een groot verschil maken voor het voortbestaan ​​van jongen.
 • Vogels nemen hun broedperiode de tijd om de beschikbaarheid van natuurlijk voedsel te benutten: regenwormen in het geval van merels en zanglijster, en rupsen in het geval van mezen en vinkjes. Het is nu bekend dat als het weer in de lente of zomer koud of nat wordt, er een ernstig tekort aan insecten kan ontstaan ​​en als het weer uitzonderlijk droog is, zullen regenwormen vanwege de harde grond niet beschikbaar zijn voor grondvogels. Om hierbij te helpen, kunnen tijdens deze tijden meelwormen worden verstrekt om verhongering te voorkomen.

Bekijk hier aanbieding vetbollen

 • Voordeelverpakking
 • Hoge kwaliteit en hoog (dierlijk) vetgehalte
 • Vet met toegevoegde eiwitrijke insecten, zonnebloempitten en olierijk pindameel
 • Blijven zacht bij extreme kou door zoedzame zaden en vetten
 • Zonder netje
 • Geschikt voor jaarrond voeren
 • Tijdens broedseizoen worden ze gegeten door de ouders, niet door de jongen

Veel tuinvogels zijn verzot op insecten, ze zijn er in bepaalde periodes zelfs afhankelijk van. Met deze vetbollen in de smaakvariant met insecten voorzie je jouw tuinvogels van de benodigde energie in de vorm van hoogwaardig vet en biedt ze tevens hoogwaardig eiwit van insecten. Deze vetbol is favoriet bij mezen en roodborstjes!

De Vetbollen met insecten zijn van extreem hoge kwaliteit. Dit komt tot uiting in de hoogte van het vetgehalte. Vaak wordt aan vetbollen kalk en graanmeel toegevoegd. De Vivara Vetbollen, zoals de Vetbollen met insecten, hebben juist een extra hoog vetgehalte en bevatten hoogwaardige grondstoffen zoals dierlijk vet, olierijke gepelde zonnebloempitten en volvet pindameel. Ze bieden de tuinvogels daarmee extra veel energie.

De unieke samenstelling zorgt ervoor dat onze vetbollen bij extreme kou zacht genoeg blijven. In de zomer zijn ze, mits in de schaduw geplaatst, ook prima te gebruiken. Door het hoge vetgehalte zijn de vetbollen goed waterafstotend, zo blijven ze ook in regenachtige periodes goed.

Vivara wil alleen het beste voor vogels en daarom kiezen wij er voor om onze mezenbollen zonder netjes te verstrekken. Dit voorkomt dat vogels in de netjes verstrikt raken. Vivara heeft speciale vetbolhouders in haar assortiment om vetbollen veilig aan de vogels aan te bieden.

Naast de variant Vetbollen met insecten bieden wij nog andere voordelige smaakvarianten aan. Kijk op onze website voor ons complete assortiment.

De 50 vetbollen met insecten wegen 95 gram per stuk en worden in een kartonnen doos geleverd.

Vogel jaarrond voeren:

Vogels hebben een enorm belang bij het voer in jouw tuin. Een vogel zal het voer altijd gebruiken als aanvulling op het dieet en nooit als vervanging voor voer als insecten en bessen wat ze in de natuur kunnen vinden. Echter zijn er tijden dat insecten en bessen moeilijk te vinden zijn omdat het te koud is of wanneer de vogel het extra druk heeft, zoals tijdens de broedperiode. Tijdens koude nachten in de herfst en winter kunnen vogels tot 20% van hun lichaamstemperatuur verliezen. Om dat de compenseren hebben ze extra energie nodig dat ze bijvoorbeeld uit vogelpindakaas, vetblokken of vetbollen kunnen halen. Tijdens het broedseizoen in de lente kunnen ze bijvoorbeeld eiwitten uit zadenmixen goed gebruiken. Op deze drukke dagen zorgen de vogels vooral voor hun jongen waardoor hun eigen behoefte er vaak bij inschieten. Kortom, vogels hebben het hele jaar extra ondersteuning nodig.

KLIK HIER