Het vliegend hert of hertkever is een van de grootste kevers van Europa en kan een lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken die de mannetjes van de vliegend hert of hertkever hebben.  Deze lijken op het gewei van een hert door de vertakkingen. De  vrouwtjes van een vliegend hert of hertkever hebben geen gewei, waardoor ze makkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes.

De grote kaken van het vliegend hert of hertkever zien er indrukwekkend uit, maar zijn ongeschikt om mee te bijten; de mannetjes zijn dan ook ongevaarlijk. De kaken van het vliegend hert dienen alleen om te imponeren en kunnen niet krachtig worden samengetrokken. De vrouwtjes hebben weliswaar kleinere kaken, maar deze zijn in tegenstelling tot die van de mannetjes krachtig en scherp en kunnen gemakkelijk verwondingen aan de huid veroorzaken. Vrouwtjes knagen ermee gaten in de schors van bomen om vervolgens de sapstromen op te likken.

Het verspreidingsgebied van het vliegend hert beslaat grote delen van Europa en strekt zich uit tot in Azië. Het is een bewoner van bosrijke gebieden, waar de larven hun voedsel vinden. Deze eten vermolmd, vochtig hout dat ten minste half begraven is en door bepaalde schimmels is afgebroken. Door deze hoge eisen aan het voedsel en de lange ontwikkelingscyclus van vier tot acht jaar is het vliegend hert een kwetsbare soort. Het voortbestaan van de kever is in veel streken afhankelijk van bescherming.