Kenmerken 

Hoed

De hoed is stomp en kegelvormig en kan een diameter bereiken van 4-20 cm. De kleur is vleeskleurig- tot roodbruin met donkerbruine, vezelige schubben. De hoedrand is lichter, gestreept en doorschijnend en heeft velumresten.

Lamellen

De lamellen zijn vleeskleurig.

Steel

De steel heeft een lengte van 6-15 cm en een dikte van 1-3 cm en bevat net als de hoed schubben. De steel heeft een duidelijke witte ring (manchetkraagje). Onder de ring is de steel vezelig en bevat schubben.

Geur

De zwam verspreidt een zwakke fruitige geur die aangenaam wordt ervaren.

Sporen

De sporen zijn wit of creme kleurig.

Grootte 

In april 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergronds mycelium van 8,9 km² in oppervlakte. Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld.[1] Ook in het Zwitsers Nationaal Park in de streek Engadin komt een groot exemplaar van deze schimmel voor. Hier is de schimmel ongeveer duizend jaar oud en zo’n 800 meter lang en 500 meter breed.

Gelijkende soorten 

De Sombere Honingzwam lijkt op de Echte honingzwam, maar de laatste bevat onder het manchetkraagje een gele randzone en heeft hieronder geen donkere vlokjes, terwijl de Sombere Honingzwam geen gele randzone heeft en wel donkere vlokjes.

Bron Wikipedia