Wilde eend (Anas platyrhynchos)

De wilde eend (Anas platyrhynchos) is een vogel uit de familie Anatidae.

De wilde eend is een algemeen voorkomende watervogel in ons land, hij is o.a. veel te vinden in vijvers en parken. Het mannetje, de woerd, heeft een opvallende glanzende groene kop en een witte nekband. Opvallend is ook de gekrulde staartveren, dit is de enige eend die dit heeft. Het vrouwtje heeft een overwegend bruin verenkleed, waardoor zij goed  gecamoufleerd is. Tijdens de winter worden de koppeltjes gevormd, hierbij gaat het er vaak heftig aan toe, soms proberen de eenden elkaar te verdrinken om zo hun rivalen uit te schakelen. Veel eenden in parken zijn mengvormen van verschillende eenden soorten deze eenden worden daarom ook wel parkeenden genoemd.

Foto: 22 november 2017, Vlaardingen vogelkijkhut Nikon P900

Herkenning wilde eend:

De lengte van een wilde eend bedraagt 51 tot 62 cm en de spanwijdte 91 tot 98 cm. Een volwassen wilde eend weegt tussen de 700 en 1500 gram. Gemiddeld wordt een wilde eend vijftien jaar oud. De oudst bekende wilde eend werd negenentwintig jaar. De wilde eend is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend, die waarschijnlijk voor het jaar 1000 in Zuidoost-Azië gedomesticeerd is. De witte varianten van de tamme eend worden in de Lage Landen ook wel pekingeenden en Hollandse kwakers genoemd.

Het mannetje (de woerd) is kleurrijk met een glanzend groene kop, een witte halsband, een donkerbruine borst en gekrulde zwarte veren aan de staart. Het donkerbruine vrouwtje en de eendenkuikens (pullen) hebben een goeie schutkleur en zijn onopvallend bruin gekleurd. Zowel de woerd als het vrouwtje hebben beiden een blauw-paarse vleugelspiegel.

Leefgebied van de wilde eend

Overal waar voedselrijke wateren zijn, daar komen wilde eenden voor. Het nest wordt meestal in de buurt van water gemaakt, onder struiken en/of tussen planten, in boomholtes, maar ook met enige regelmaat in tuinen. Wilde eenden geven de voorkeur aan zoet water, waar ze te vinden zijn in sloten, kanalen, vijvers, parken, rivieren en vennen. Het water dient niet meer dan een meter diep te zijn voor hen om voedsel in het water te kunnen vinden.

Voedsel van een wilde eend

Wilde eenden eten waterplanten, grassen en kleine waterdiertjes. De wilde eend is een alleseter en eet wat er maar voor handen is. In het water zoeken ze naar voedsel door gedeeltelijk onder water te duiken, op het land eten ze vooral gras.

VOGELTREK

Wilde eenden die in Nederland broeden zijn, net als in andere regionen met een gematigd klimaat, voornamelijk standvogels. Ze trekken slechts over kleine afstanden bij slechte weersomstandigheden. Eenden uit noordelijker streken trekken wel naar het zuiden wanneer het koud begint te worden. De wilde eenden uit ons land wijken uit naar continentaal Europa, Groot-Brittannië en Ierland.